sampot_logo.gif (2676 bytes)
  O Etusivu   O Sampot   O Galleria   O Tilastot   O Linkit   O Mölkkypeli   O Arkisto


 

 

kortteli_logo.gif (11534 bytes)

Mölkkypeli
MÖLKYN PISTEENLASKU

Mölkky on hyvin suosittu suomalainen ulkoilmapeli. Se muistuttaa monia pelejä, joita on pelattu Euroopassa keskiajalta lähtien. Mölkky sopii kaikille ikään ja kokoon katsomatta ja sitä voi pelata ulkona melkein missä tahansa. Paras alusta on kuitenkin tasainen hiekkakenttä. Varsinaisen Mölkyn pientä kopiota, tupamölkkyä, voi tosin pelata mainiosti sisälläkin.

Mölkky on heittopeli. Pelin pistetilanne kirjataan muistiin.

Keilat: Numeroitu 1-12
Heittoväline: MÖLKKY-kapula
Pelaajien lukumäärä: Kahdesta ylöspäin

Heittojärjestys: Ensimmäisessä pelissä arvotaan aloittaja, seuraavissa peleissä heittojärjestys on ns. juokseva. Edellisen pelin aloittaja siirtyy viimeiseksi heittäjäksi, toisena heittänyt aloittaa jne.

Kirjuri: Kukin pelaaja toimii vuorollaan tulosten kirjaajana. Katso myös ”Pelin lopetus”. Pelin aloitus: Keiloista muodostetaan tiivis rypäs 3-4 metrin päähän heittopaikasta. Ensimmäinen pelaaja suorittaa ”avausheiton”. Keilojen järjestys pelin alkaessa:

molkyt.jpg

Heiton pistemäärä: Jos yksi keila kaatuu, niin heiton pistemäärä = keilan numero. Kun kaatuu useampi, niin heiton pistemäärä = kaadettujen lukumäärä. HUOM! Myös avausheitosta saa pisteitä em. säännön mukaisesti.

Kaatunut keila: Keilaa ei lueta kaatuneeksi, jos se nojaa vähänkin toiseen keilaan tai MÖLKKYYN. Heiton jälkeen kaatuneet keilat nostetaan pystyyn täsmälleen kaatumapaikalleen.

Pelin lopetus: Jos pelaaja jää kolmella peräkkäisellä heittokierroksella ilman pisteitä, poistetaan hänet pelistä kirjurin virkaan. Peli päättyy, kun ensimmäinen pelaaja saa TASAN 50 pistettä. Jos pistemäärä menee yli 50:n, niin pelaaja palaa 25 pisteeseen.

SM-SINGELIN TURNAUSSÄÄNNÖT

Pelikentät

Pelikentät on numeroitu. Pelikentillä saa olla vain peliin osallistuvat pelaajat. Huutosakit ym. ystävät saavat seuraavat pelejä katsomosta.

Tuomarit

Turnausalueella on 4-6 tuomaria kaikkien pelaajien käytettävissä tarvittaessa. Sääntöjen tulkinnasta vastaa tuomari periaatteella,
että "tuomari on aina oikeassa". Tuomareilla on käytössään keltainen (varoitus) ja punainen (ulosajo) kortti. Keltaisen kortin voi saada tuomarin ohjeiden noudattamatta jättämisestä. Tuolloin pelaajan suoritus tuomitaan ohiheitoksi. Punaisen kortin voi saada toistuvasta tuomarin ohjeiden noudattamatta jättämisestä. Tuolloin pelaaja suljetaan pois tilanteesta riippuen sen hetkisestä pelistä tai jopa koko kilpailusta.
Turnaukseen valitaan 2 päätuomaria, joiden sana on laki. Tuomareiden lisäksi alueella on erikseen myös järjestyksenvalvojia.

Turnauksissa edellytetään hyvää urheiluhenkeä ja -mieltä, kanssakilpailijoiden huomioimista sekä pidättäytymistä karkeasta kielenkäytöstä ja alkoholin nauttimisesta kilpailusuoritusten aikana.
Mikäli tätä kehotusta ei noudateta, voi se pahimmassa tapauksessa johtaa turnauksesta poissulkemiseen.

Alkoholi

Alkoholipitoisten juomien tuonti pelikentille on ehdottomasti kielletty.
Pelaajat eivät saa nauttia pelin aikana alkoholijuomia. Rikkomuksesta pelaaja suljetaan pois kisoista. Poliisin lupapäätöksen mukaan järjestyksenvalvojien tulee kohdistaa valvontansa erityisesti siihen,
ettei tilaisuuteen tuoda eikä siellä nautita alkoholijuomia.

Muita määräyksiä

Säännöissä mainittu heittopaikka on SM-kisoissa sekä aluekisoissa nimeltään mölkkaari. Sen koko on etuosaltaan n. 51,5 cm ja sivuiltaan 25 cm. Mölkkaaren sivut ovat 45 asteen kulmassa. Heitto tapahtuu mölkkaaren sisältä ja sieltä on poistuttava heiton jälkeen suoraan taakse. Mikäli heittäjän jalka on kaaren päällä tai hän poistuu eteen tai sivulle, tuomitaan heitto ohiheitoksi.

Mölkkaaressa olevalla pelaajalla on suoritusaikaa n. 20 sek. Heittovuoron kokonaiskesto pelaajalla on n. 40 sek. Kaikki heittotavat ovat sallittuja.

Ohiheitto/yliastuttu: molemmat suoritukset ovat samanarvoisia, eli esim. yhdistelmät:
a) yliastuttu, ohi, yliastuttu,
b) ohi, ohi, ohi,
c) yliastuttu, yliastuttu, yliastuttu tuottavat tuloksen 0 (pelistä pois).

Kun pelaaja on katkaisutilanteessa(väh. 37 pistettä), tuomitaan yliastuminen aina niin, että pelaajan pisteet putoavat 25:teen. Tilanteesta ei kirjata ohiheittoa. Keilan mennessä kiinni kiinteään esineeseen, siirretään keilaa heittopalikan verran irti heittosuuntaan päin. Pelit pelataan Tuoterenkaan Mölkkypeleillä.

Lähde: http://www.mm-molkky.fi/fi/molkky/saannotMölkkymestari Sampot / Arja Koskinen
Herrasmanninkatu 2F14 15300 Lahti 050-3032650
sampot@sampot.net

Martsa ã 2005